17. oktoober Rannahotellis

“Kasumlik kestlikkus - kuidas viia kestlikkusega ettevõte suuremasse kasumisse?”

Oled 17. oktoobril oodatud Pärnumaa ROHEFOORUMILE, kus meie eesmärgiks on rääkida kestlikkusest ausalt ja praktiliselt, läbi erinevate Pärnumaa ettevõtete kogemuslugude ja parimate valdkonna spetsialistide teadmiste. Foorumil saab asjalikku ja lihtsat nõu, kuidas alustada oma organisatsiooni kestlikkuse teekonda ja miks see ettevõtte kasumlikkuse seisukohast oluline on. Teeme arusaadavaks, mida tähendab tööstussümbioos ja kuidas see avab Pärnumaal uusi võimalusi koostööks ja ressursside tõhusamaks kasutamiseks.

ROHEFOORUMI keskpunktiks on Taani tööstussümbioosi edulugu – Mette Wendel Kalundborgi sümbioosist tutvustab 50aastast kogemust, kuidas suurendada konkurentsivõimet ja arendada innovatsiooni, kasutades ressursse tõhusamalt ning luua uusi töökohti. Inspireerivaid kogemuslugusid kuuleme meie kohalikelt ettevõtetelt Wendre ja Scanfil.

Foorumit modereerib Kadi Kenk.

Ajakava

Kohtu koolitajatega

Oma teadmisi jagavad valdkonna parimad spetsialistid

Mette Wendel

Driving Circular Production: Kalundborg Symbiosis for Sustainable Growth and Business Success

Mette Wendel on Kalundborgi Sümbioosi vanemprojektijuht, kus ta hõlbustab koostööd, suurendab suutlikkust ja juhib tööstusliku sümbioosi projekte. Mettel on õpetamise ja teaduse taust, mida täiendab projektijuhtimise kogemus. Ta keskendub tugeva partnerluse ja algatuste arendamisele, mis edendavad kestlikke tööstustavasid ja suurendavad ressursitõhusust, andes seeläbi märkimisväärse panuse kestliku tööstusarengu edendamisse. Isiklikult on ta kirglik rohepöörde ja keskkonnahoiu vastu ning on pühendunud muutuste suunamisele jätkusuutlikuma tuleviku poole.

Anu Ruul

Kuidas ja millest alustada?

Anu Ruul on Eesti üks kogenumaid kestliku innovatsiooniprotsessi koolitajaid ning ta on veendunud, et innovatsioon ja kestlikkus moodustavad koos terviku. Hetkel praktiseerib Anu Interim ESG juhina keemiatööstusettevõttes Akzo Nobel Baltics AS ja on Estonian Business Schoolis külalislektor. Ta teeb organisatsioonidele sisekoolitusi, viib läbi praktilisi töötubasid nii kestlikkuse kui ka innovatsiooni teemadel. Anu on SEB ja Tehnopoli Innovatsiooniliidrite klubi nõukogu liige ja teemaveebi www.kestlikinnovatsioon.ee autor.

Anu on läbinud Cambridge Judge Business School „Sustainability and Circular Economy“ kursuse ja Estonian Business School’is ESG juhi arenguprogrammi ning tal on cum laude ärijuhtimise magistrikraad EBSist.

August Kompus

Roheskepsisest ettevõtte nurgakiviks

Pärast 10+ aastat ehituse projektijuhina võtsin aasta algul vastu uue väljakutse ja asusin ehitust kestlikkumaks muutma Rand & Tuulberg Grupis ESG juhina. Praktiku ja numbrite inimesena olin alguses äärmiselt skeptiline, kuid nüüdseks olen veendunud selle tee õigsuses. Soovin teiega jagada oma senist kogemust ning aidata leida selles protsessis väärtust. Omame läbi grupi ettevõtete laia ülevaadet kogu väärtusahelast ja läbi selle saame ellu kutsuda ka tõelist muutust.

Mihkel Tammo

Kestlikkusest maalähedaselt

Mihkel Tammo on tippjuhtimise kutsumusega inimene. Ta on olnud tippjuht erasektoris, avalikus sektoris, vabakonnas ja akadeemias. Täna on Mihkel ettevõtlusjuht Tartu Ülikoolis. Lisaks sellele on Mihkel mentordanud ettevõtete tippjuhte pea 10 aastat ja veab eest tippjuhtidele mõeldud klubi. Kestlikkuse teema eestkõnelejaks sai Mihkel alates aastast 2016. Tema eestvedamisel hakkas ta ettevõttes Estanc jätkusuutlikusega tegelema ning ettevõte on tänaseni Eestis ja Euroopas jätkusuutlik tööstusettevõte. Pärast seda on see teema saatnud teda nii Rohetiigri nimelist liikumist asutades, avalikus sektoris EASis ettevõtlus innovatsioonikeskust juhtides kui ka mujal. Mihkel on kestlikkuse teemal teinud avalikke esinemisi rohkem kui 200l korral ja tunneb, et kestlikkusest läbi praktiku silmade rääkida on tema jaoks missioonipõhine tegevus.

Kadi Kenk

Kadi on foorumi moderaator

Kadi on ringmajanduse ekspert, Maaülikooli doktorant ja kogenud koolitaja (n. ringmajanduskoolitused ettevõtetele, CIRCO Hub koolitajate koolitamine), avalik kõneleja ja muutuste juht. Ta on osalenud aastaid rahvusvahelistes ringmajandust edendavate organisatsioonide töös ja lõpetanud ühiskondlike muutuste juhtimise magistriõppe eriala. Kadi on olnud Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi Ringmajanduse teemavaldkonna juht ja Teeme Ära SA tegevjuht.

Kadi ütleb: "Muutus on loomulik osa igast protsessist. Oskus neid juhtida või osata juhtida end muutuste sees on pikaajalise edu oluline komponent."

Angela Simson

Kestlikkus tööstusettevõttes - Scanfili kogemus

Angela Simson on Scanfil OÜ vanem jätkusuutlikkuse insener. Tal on magistrikraad Bruneli ülikoolist, erialaks jätkusuutlikkus, ettevõtlus ja disain. Angela koordineerib keskkonnaalaste riskide hindamist ja teeb tihedat koostööd juhtide ja protsessiinseneridega, et tagada tõhusad keskkonnategevused. Angela eesmärk on parandada ettevõtte keskkonnategevuste tulemuslikkust ja vähendades sealhulgas CO₂ emissiooni. Angela on varem töötanud Keskkonnaametis, kus ta toetas protsessiarendusmeeskondi teenusdisaini meetodite rakendamisel.

Käthe Malmre

Euroopa ühe suurima magamistarvete tootja Wendre kestlik teekond

Käthe Malmre on Wendre AS kvaliteedijuht. Ta on lõpetanud TalTechis keskkonnakaitse ja -tehnoloogia eriala ja Tartu Ülikoolis magistriõppe ettevõtlus- ja tehnoloogiajuhtimise eriala. Tänaseks on ta 20 aastat töötanud tootmisettevõtetes ja järjepidevalt tegelenud erinevate keskkonnateemadega. Wendres käivitati 2021. aasta lõpus „Jätkusuutlikkuse projekti“, mille tulemusel hakkas Käthe täitma jätkusuutlikkuse eestvedaja rolli ja on seda teinud tänaseni.

Kristiin Bauer



Kristiin Bauer on ema, ettevõtja ja ESG ekspert, kellel on üle 10-aastane kogemus tööstussektoris. Tema hariduslik taust Tallinna Tehnikaülikoolist, sealhulgas magistrikraadid puidutehnoloogia ning tööstusjuhtimise ja -tehnika erialal, on loonud aluse karjäärile, mis keskendub tootmisprotsesside optimeerimisele ja jätkusuutlikkuse edendamisele. Praegu toetab ta tööstusettevõtteid brändi Production ESG all interim ESG juhi ja mentorina, aidates tööstusettevõtetel rakendada kestlikkuse strateegiaid, mis vähendavad kulusid ja tõstavad brändi väärtust. Kristiin juhib ka podcasti ESG Impulss, kus jagab edulugusid ja praktilisi nõuandeid ettevõtetele nende jätkusuutlikkuse teekonnal. Tema fookus on käegakatsutavate tulemuste saavutamisel—tõhusamad tegevused, väiksem keskkonnamõju ja tugevam turupositsioon—aidates ettevõtetel kohaneda ESG standarditega ning avada uusi võimalusi innovatsiooniks ja kasvuks.

Mihkel Tamm



Mihkel Tamm juhib Swedbank ASis ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonda. Igapäevaselt toimetab ta just ettevõtete jätkusuutlikkuse analüüside ja Swedbanki finantseeritud emissioonide mõõtmisega. Mihkli nägemus on, et tasakaalukalt ja targalt jätkusuutlikkuse teemade juhtimine tagab ettevõtte pikaajalise konkurentsivõime (rahvusvahelistel) turgudel ja et ESG põhimõtete edukas rakendamine ettevõtte tegevustes aitab suurendada efektiivsust ja optimeerida kulusid.

Rahvatervise komisjon

  1. Priit Ruut – komisjoni esimees, Tori valla abivallavanem
  2. Helve Reisenbuk, Häädemeeste humanitaarvaldkonna abivallavanem
  3. Saima Soobard, Lääneranna valla lastekaitse spetsialist
  4. Kairi Gustavson, Tori valla rahvatervise spetsialist
  5. Veera Leas, Kihnu vallavolikogu esimees
  6. Marija Andrekson, Pärnu linna rahvatervise spetsialist
  7. Marina Raid, Saarde valla sotsiaalnõunik
  8. Maarja Säde, Põhja-Pärnumaa valla kultuuri- ja spordispetsialist
  9. Ly Akenpärg, Pärnu linna TEL võrgustiku koordinaator
  10. Kristi Kuusmik-Orav, TET võrgustiku koordinaator Pärnus
  11. Kaisa Aasa, Pärnumaa Spordiliidu tegevjuht
  12. Grete Arumäe, Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnumaa päästepiirkonna peaspetsialist
  13. Sirli Tallo, Transpordiamet ennetustöö osakonna ekspert
  14. Karin Uibo, PPA Lääne prefektuuri Pärnu politseijaoskonna piirkonnavanem
  15. Hiie Lainela, Pärnumaa Kodukant ja Punane Rist
  16. Karmen Vesselov, Kaitseliidu Pärnumaa maleva esindaja
  17. Anna-Liisa Delgado, Pärnu Haigla sotsiaalravi teenistuse juhataja
  18. Margit Seppik, Pärnu Haigla Sisekliiniku Õendushooldus Keskuse juhataja
  19. Madli Murumaa, POL maakonna haridusasutuste tervisedenduse spetsialist

Liikluskomisjon

  1. Marko Šorin – komisjoni esimees, Põhja-Pärnumaa valla abivallavanem
  2. Siim Suursild, Häädemeeste ehitusvaldkonna abivallavanem 
  3. Martin Tee, Lääneranna valla abivallavanem 
  4. Toomas Parm, Tori valla taristu nõunik 
  5. Egon Vohu, Kihnu valla vallavanem 
  6. Martti Rooden, Saarde valla haldusnõunik
  7. Toomas Tammela, Pärnu linna taristu- ja ehitusteenistuse liikluse spetsialist 
  8. Avo Rahu, Pärnumaa Ühistranspordikeskuse vanemlogistik 
  9. Tõnu Kivis, PPA Lääne prefektuuri Pärnumaa piirkonnagrupi piirkonnavanem 
  10. Renee Tammet, Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnumaa päästepiirkonna juhataja 
  11. Hannes Vaidla, Transpordiameti taristu ehitamise ja korrashoiu Lääne üksuse juhataja 
  12. Sirli Tallo, Transpordiameti ennetustöö osakonna ekspert 
  13. Jaak Saard, Transpordiameti taristu ehitamise ja korrashoiu Lääne üksuse liikluskorraldaja 

Turvalisuse nõukogu

  1. Eiko Tammist – komisjoni esimees, Saarde vallavolikogu esimees  
  2. Külliki Kiiver, Häädemeeste vallavanem
  3. Egon Vohu, Kihnu valla vallavanem
  4. Ingvar Saare, Lääneranna valla vallavanem
  5. Marko Šorin, Põhja-Pärnumaa valla majandusvaldkonna abivallavanem
  6. Karmo Näkk, Pärnu linna linnavara- ja heakorrateenistuse juhataja
  7. Lauri Luur,  Tori valla vallavanem
  8. Hiie Lainela, Pärnumaa Kodukant
  9. Kalev Kaljuste, Regionaal- ja põllumajandusministeerium kohalike omavalitsuste poliitika osakond Pärnumaa ja Raplamaa piirkonna juht
  10. Katrin Tamm, Terviseameti Lääne regionaalosakonna vaneminspektor
  11. Renee Tammet, Päästeameti Lääne päästekeskuse Pärnumaa päästepiirkonna juhataja
  12. Toomas Õmblus, Keskkonnaameti Pärnu büroo juhataja
  13. Raigo Paimla, Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik
  14. Veiko Germann, Kaitsepolitseiameti Lääne osakonna direktor
  15. Üllar Kütt, Pärnu politseijaoskonna juht
  16. Kristel Toming, Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör
  17. Marit Õun, Pärnu Haigla EMO teenistuse juhataja
  18. Taavi Tamberg, usuühenduste esindaja
  19. Tiina Ruul, Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi talituse Pärnu piirkonna juht
  20. Raivo Lumiste, Pärnu linnavalitsuse elanikonnakaitse ja kriisivalmiduse koordinaator
Skip to content